Australie: Perth – WK Masters Atletiek 2016

Zondag 23 oktober 2016

Vandaag is de eerste dag dat je je kunt aanmelden als atleet van het WK Masters Atletiek. Omdat ik nieuwsgierig ben naar de mogelijkheden om te trainen, de baan en hoe het reizen naar het stadion verloopt ga ik er vandaag naar toe. Morgen kan ik overdag nog trainen en ga dat ook doen. Ik heb volgende week de wedstrijd om 15:15 uur en het is fijn om te voelen hoe het op dat moment is op de baan in het stadion om te sporten. Om dit te kunnen doen heb ik de accreditatiepas nodig. Dus vandaar dat aanmelden handig is om te doen.

Eerst een klein stukje met de bus naar het treinstation en vanaf daar reis ik naar het station Showground, daar komt al gauw de schuttle die naar het WA Atletiek Stadion rijdt.

In het TIC, technisch informatie centrum, kun je je aanmelden en daar krijg je je startnummer, handleiding met alle voorgeschreven regels, accreditatiepas, boek met alle deelnemers en nog wat reclamepaparassen.

Om in het TIC te komen moest je door wat gangetjes lopen, dacht nog: ‘als je er eenmaal in bent kom je er niet meer eenvoudig uit’, maar daar was goed overnagedacht. Je loopt een bepaalde route en uiteindelijk is die vrij logisch. Dus ik stond zo weer buiten. Het TIC bevind zich in een naastgelegen sportcentrum, dus ben daarna naar het stadion gelopen.

De baan is een Mondo baan, dat is anders dan tartan. Was sowieso van plan om morgen te trainen, maar met een andersoortige ondergrond is het ook fijn om dat te doen. Mogelijk is het een soortgelijk gevoel als ondergrond, maar mogelijk is het anders en dien je daar rekening mee te houden tijdens de aanloop. Heb namelijk nog nooit speer geworpen op een Mondo baan.

Later ben ik met de schuttle naar het treinstation gereisd en vervolgens naar het strand gegaan om te genieten van het mooie weer!

Maandag 24 oktober 2016
Vanmiddag voor het eerst getraind in het stadion op de Mondo baan met een trainingspeer van het stadion. Had de speer niet meegenomen naar het stadion omdat ik niet wist of dit tijdens trainingsmomenten gewenst is. Gelukkig mocht ik er daar een lenen. Er waren diverse atleten aan het trainen; kogelslingeren, hardlopen, horden, polsstokhoog, etc.

Nu weet ik ook dat de Mondo baan wat harder is dan tartan en dat is gelijk ook het enige verschil wat je voelt als je er op loopt en/of aanloop doet. Dat had ik niet verwacht, anderzijds erg fijn om dat te hebben ervaren.

Er was vandaag een draaiende wind en daar werd de speer soms door meegenomen en week de speer dus af van de koers hoe hij behoord te vliegen. Hier zijn trucjes voor dus voordat je start is het belangrijk om te voelen uit welke richting de wind op dat moment komt.

Morgen is de officiële opening van het WK.

Dinsdag 24 oktober 2016

Tussen 18:00 en 18:30 uur was het de bedoeling dat de landen zich verzamelden bij hun landenbordje.  Dit was in alfabetisch volgorde, behalve Australië want zij zouden de landenparade afsluiten. Een jonge jongen mocht het bord met Nederland vasthouden. Zijn moeder vertelde dat zijn opa in Nederland was geweest. Het gebeurd vaker dat mensen een connectie zoeken. Ondertussen werd er muziek gespeeld, waren er eet- en drinkgelegenheden en maakte diverse mensen foto’s van de teams die op dat moment aanwezig waren. Vaak is een team nog niet compleet omdat er ook atleten later komen, omdat zij pas later in de competitie hoeven.

Kort daarna startte de parade en werden de landen een voor een aan het publiek voorgesteld op het moment dat zij langs het podium liepen. Op een groot beeldscherm was dit ook te zien.

Daarna begonnen de speeches met onder andere de historie van  Australië er in verweven; dans en muziek van de Aboriginals. Na de speeches werd de eed afgelegd van de sporters. Vervolgens werd de vlag gehesen en werd de opening afgesloten met vuurwerk en een live band.

Morgen start de competitie. Mijn wedstrijd duurt nog even, die is komende maandag om 15:15 uur; Australische tijd.

 

Donderdag 27 oktober 2016

Vanmiddag ben ik naar het stadion gereisd om een aantal wedstrijden te zien in verschillende leeftijdsklasse. Waaronder meerkamp-onderdelen polsstokhoog, speerwerpen en 400 meter, maar ook de onderdelen hink-stap-sprong en series van 800 meters.

Even een moment om sfeer te proeven en te zien welke prestaties atleten laten zien. Had vanochtend via de livestream 100 meters voor vrouwen gekeken, de leeftijdsklasse liepen af naar V35. Dat waren de finales. Het blijven indrukwekkende prestaties die geleverd worden in diverse leeftijdsklasse. Mooi om te zien.

 

Zaterdag 29 oktober 2016

Op mijn kamer heb ik via de livesream een aantal wedstrijden gekeken. Later ben ik naar het stadion gegaan om ook daar wedstrijden te zien, waaronder speerwerpen mannen 40+ers.

Daarnaast had ik nog een paar kleine missies. Ik wilde zien waar de callroom zich bevond. Had het al wel op een plattegrond gezien, maar nog niet bij het stadion. Ook wilde ik nog weten om welke tijd ik de speer in moest leveren en waar.

De callroom had ik snel gevonden. Daar blijkt ook de materiaalinname te zijn. De twee verantwoordelijke hadden de voorkeur dat ik voor 12 uur de speer inlever. Dat is onhandig in verband met het inwerpen. We hebben afgesproken dat ik dan een trainingsspeer meekrijg om in ieder geval mijn voorbereidingen te kunnen treffen en zij ook. Prima deal.

Ik had gehoord dat er nog een trainingsveld in de buurt was. Dat kan een ideale inwerpplek zijn voor de wedstrijd. Ben dus voor de oriëntatie ook even op onderzoek gegaan.

Toen ik de route liep van wat me verteld was, klopte de omschrijving helemaal. ‘Als je denkt dat je verkeerd zit, omdat je door de struiken moet lopen, dan is daar net achter het trainingsveld’ en dat klopte.

Ze hadden daar de atletiekbaan nagebootst op het grasveld met belijning. Ook was er een mogelijkheid om vanuit de discuskooi te werpen, ver te springen in een daarvoor bedoelde zandbak en horden te lopen. Er is ook schaduw te vinden, dus een mooie plek om in te lopen, – werpen en te focussen.

Na deze ontdekkingen ben ik terug naar mijn kamer gegaan.

 

Maandag 31 oktober 2016

Vandaag is de wedstrijddag en kan rustig opstaan omdat ik pas in de middag de wedstrijd heb. Zoals afgesproken breng ik de speer voor 12 uur in het wedstrijdmaterialenhok. Daar wordt de speer gecheckt op gewicht, balans en lengte.

Ik heb vervolgens de tijd om op de tribune plaats te nemen en een lichte lunch te nuttigen. Daarna start ik een uur voordat ik me moet melden in de callroom de warming up. Eerst haal ik een trainingsspeer op in het materialenhok en loop naar het trainingsveld.

Op het trainingsveld zoek ik een plek waar ik de warming up kan doen in combinatie met het werpen van de speer. Deze vind ik op het benedenveld. Ik heb de tijd, dus deze neem ik ook. Na ongeveer 45 minuten keer ik terug naar het stadion, breng de speer terug en neem wederom plaats op de tribune om wat te dalen in temperatuur. De zon schijnt en het is een mooie warme lentedag.

Om 14:30 uur behoor ik me te melden in de callroom. Bij de entree krijg ik te horen dat de meldtijd een half uur is verschoven, naar 15:00 uur. Dit in verband met de veiligheid van de officals op het veld. Er is namelijk een discuswedstrijd gaande.

15:00 uur staan de speerwerpdames V35 weer bij de entree van de callroom, de tip werd gegeven om daar te blijven omdat het op dat moment onduidelijk is wanneer we de baan op kunnen en het in de callroom kouder is. Een kwartier later kwam de mededeling dat we ons een halfuur later konden melden. Ondanks het niet erg prettig is om te wachten, is het ook begrijpelijk. Daarnaast boffen we met het weer, waardoor we ook niet hard afkoelen.

5 kwartier later dan gepland kunnen we ons melden. Dan gaat alles ook vlot. We mogen de baan op, 2x inwerpen en de wedstrijd start. In mijn eerste poging werp ik 36.91 meter. Direct mijn verste worp, achteraf gezien. Hiermee wordt ik tweede tijdens de Wereld Kampioenschappen Masters bij het speerwerpen voor Vrouwen in de leeftijdscategorie 35 t/m 39 jaar.

Na de wedstrijd lopen we met een official mee van de baan, zoals de procedure het ook voorschrijft. Daarna volgt al vlot de prijsuitreiking.

Kortom: kan terugkijken op een mooie ervaring, prestatie en uiteindelijke resultaat en daar ben ik erg blij mee. Zie ook Perth deel 1 en deel 2.

 

 

Foto’s zijn gemaakt door MrgrtTkkn, exclusief de foto’s van de wedstrijddag deze zijn gemaakt door Fennie van Osch.