WK Masters 2015 – een indrukwekkende ervaring

zondag 9 augustus 2015: op naar Lyon!

Een jaar geleden ontstond de gedachte om naar het WK Masters in Lyon toe te werken met het onderdeel speerwerpen. M’n discipline binnen de atletiek waar ik al enige jaren voor train.

De trainingen werden er op afgestemd en daarbij werd de techniek in combinatie met snelheid nog wat aangescherpt. Tussentijdse wedstrijden waren graadmeters om eventueel nog iets te wijzigen tijdens de trainingen. En vandaag was het zover: met de trein, vliegtuig, Rhone-express en metro naar Lyon.

De reis verliep soepel, buiten de vertraging van de bagage om. Dit werd gelukkig omstreeks middernacht bezorgd bij het hotel.

maandag 10 augustus: aanmelden

Na het ontbijt de spullen bij elkaar gepakt om naar het Balmont stadion en TIC (technisch informatie centrum) af te reizen met de metro en bus. Iedere deelnemende atleet dient, minimaal een dag voor de wedstrijd, zich aan te melden bij het TIC . Hier worden de gegevens nogmaals gecheckt en het een en ander uitgereikt, zoals:

Na de aanmelding een aantal halve finales van de 200 meter gekeken in het Balmont stadion van de diverse leeftijdsklasse. Vervolgens met de bus en metro afgereisd naar het Rhone stadion en Parilly Park. Dit is het stadion waar het speerwerpen van V35+ plaatsvindt. Ook hier is, net als in het Balmont stadion, een lid van het Nederlandse begeleidingsteam en fysiotherapeut aanwezig.

In het algemeen kan er geconcludeerd worden dat er bijzonder mooie resultaten worden behaald. Er nemen bijvoorbeeld ook oud-wereldtoppers deel aan het WK Masters. Het talent straalt er van af, mooi om te zien! Ook is het goed om te zien dat de tribunes gevuld zijn met publiek.

dinsdag 11 augustus: relaxen

Na een uitgebreid ontbijt in het hotel gelijk even geregeld dat ik morgen tijdig kan ontbijten voor de wedstrijd. Vervolgens nog even naar het Rhone stadion gereisd om te checken waar het materiaal gecontroleerd en gecertificeerd wordt en waar precies de callroom voor werpers staat. Er zijn namelijk meerdere callrooms voor diverse onderdelen en het is handig om me bij de juiste te melden. Morgen is er tekort tijd om me met dit soort zaken bezig te houden. Dit omdat er procedures met tijdschema’s zijn opgesteld en het handig is om goed getimed te werk te gaan.

Het plan is om voor de aanmelding in de callroom eerst nog in alle rust in te werpen, totdat ik de speer moet inleveren en dat is een kwartier voordat ik me in de callroom behoord te melden. Later op het veld is er nog een kort moment om met alle deelnemende atleten in te werpen, deze tijd gebruik ik om de gebruikelijke aanloop uit te zetten en deze ontspannen te oefenen.

Nadat ik de callroom ontdekt had en ook waar het materiaal ingeleverd moet worden, heb ik nog even bij de finale kogelstoten gekeken. Daarna teruggereisd met de metro en de winkelstraat ingelopen. Even wat anders dan atletiek. Nadat ik de supermarkt in de winkelstraat bezocht had ben ik terug naar het hotel gegaan. Tijd voor een siësta, vervolgens ontspannende activiteiten die weinig energie kosten (zoals een ijsje eten op het plein Place Bellecour) en in gedachte toewerkend naar morgenochtend.

woensdag 12 augustus: finale!

De wekker gaat af om 6:00 uur, maar daarvoor was ik uiteraard al een aantal keren wakker geweest. Vandaag is het de dag van de WK Master finale speerwerpen V35! Strak in het schema werk ik, van het aankleden tot en met de reis naar het Rhone stadion, af.

Om half 8 arriveer ik bij het stadion, die op dat moment nog gesloten is. Achter het stadion ligt het Parilly Park; een sportpark. De zon is opkomend en boven het veld hangt nog een waas van damp, mooi om te zien! In alle rust lopen daar atleten in of zijn aan het trainen. Ik ben daar om in te werpen.

Vervolgens sta ik om 8 uur in het stadion om de speer in te leveren. Deze wordt voor de wedstrijd gecontroleerd op gewicht, lengte en balans. De speer wordt goedgekeurd en ik kan de laatste voorbereidingen treffen voordat ik me om 8:15 uur in de callroom moet melden.

In de callroom is het wachten totdat we naar de baan worden begeleid. Ik zie hier mijn tegenstanders en zij komen onder andere uit Finland, Canada, Tjechie, Brazilie en Duitsland. In die tussen liggende tijd doe ik nog wat oefeningetjes, zodat ik warm en scherp blijf. Vervolgens is het moment dat we bij elkaar worden geroepen om naar de baan te lopen.

Voor de wedstrijd begint mogen we nog 2x inwerpen. Daarna wordt om 9:00 uur de wedstrijd gestart en we krijgen allen 3 pogingen. Ik voel bij de eerste twee pogingen dat ik lekker in de wedstrijd zit en dat is fijn. Na de 3 pogingen mogen de 8 beste atleten nog 3 pogingen werpen. Ik hoor hier ook bij. Ook daar ben ik blij om, want ik wilde graag bij de beste 8 horen. Na 6 worpen eindig ik op de 6e plaats in de WK Master finale. Tevreden wissel ik mijn spikes om voor mijn loopschoenen en beleef de rest van de dag in een flow.

Voor het WK Masters 2015 in Lyon hadden zich 8059 atleten uit 98 landen ingeschreven. Zij namen deel aan één of meerdere loop-/technische onderdelen van atletiek in diverse leeftijdscategorieën vanaf 35 jaar tot 100 jaar. Uit Nederland kwamen 155 atleten, begeleid door een begeleidingsteam. Ingeschreven atleten zijn oud-wereldtoppers, nationale helden en fanatieke amateurs die komen strijden om de wereldtitel. Naast de prestatie is er ook genoeg ruimte om ervaringen te delen en plezier te beleven. Kortom: een indrukwekkende ervaring die je niet wilt missen.

MrgrtTkkn

2 comments

  1. Hoi Margreet alias Marleen,

    Topprestatie geleverd!!

    Groetjes en tot de volgende keer,

    Ada

Comments are closed.