Krachtig het seizoen in

Het EK Masters indoor 2018 in Madrid staat voor de deur. Zaterdag 24 maart 2018 is de wedstrijddag. Soms lijkt het nog ver, maar het is het zo. Het trainingsschema is hierop geschreven, de reis is geregeld en ik kijk er vooral naar uit. Tijdens het EK Masters indoor zijn een beperkt aantal outdoor-onderdelen opgenomen, waaronder speerwerpen.

Wedstrijdseizoen
Voor veel baanatleten is de leukste periode als het outdoorseizoen start. Het hele jaar bereid je je voor op deze periode. In de winter staat onder andere in teken van kracht – en uithoudingsvermogen vergroten om dit te kunnen gebruiken tijdens het wedstrijdseizoen. Dit is ook voor speerwerpen het geval.

Meer dan een speer werpen
Net als vele andere atletiekonderdelen is speerwerpen meer dan een speer in het veld werpen. Je traint op het gebied van techniek, coördinatie, kracht en explosiviteit. Het is fijn als je lichaam hierbij meewerkt, dat is immers je instrument dat je nodig hebt om een prestatie te leveren. Hierdoor leer je automatisch ernaar te luisteren. Belangrijk is om gezond te blijven en met name veel plezier te hebben in wat je doet.

Wintermaanden
Om terug te blikken op de afgelopen wintermaanden is er veel met medicineballen en nockenballen geworpen; ballen met gewicht. Op deze wijze komt onder andere je lichaam weer in goede balans en wordt je krachtiger. Maar ook loopvormen met de speer zowel rechts- als linkshandig, sprinten, sprongkracht en nog een aantal andere elementen zijn belangrijk om te doen. Daarnaast wordt het hele jaar krachttrainingen binnen in het krachthonk gevolgd.

Snelheid
Doordat het EK Masters vroeg in het speerwerpseizoen is, wordt tijdens de trainingen eerder toegewerkt naar het wedstrijdseizoen. De kracht wordt omgezet naar snelheid en accenten met betrekking tot de techniek worden gelegd. In een schema is dit prima uit te werken. Er zijn alleen wat factoren die dit nog kunnen doorkruizen. Denk hierbij aan sneeuw of gladheid, waardoor de baan minder toegankelijk is. Ondanks dat is het handig om wel in elk weertype te blijven trainen of het nu leuk is of niet. Tijdens een wedstrijd kan het ook regenen, waaien, etc. Dan heb je tenminste al ervaren hoe je hier mee om kunt gaan en wat je eventueel kunt doen om je voordeel er uit te halen.

Madrid
Naast de wedstrijd ben ik ook nieuwsgierig naar de plaats Madrid. Heb al gelezen dat er genoeg cultuur is om op te snuiven, parken om in te lopen en terrasjes waar je kuntzitten. Het is ook belangrijk om, ondanks de focus, te ontspannen. Op deze wijze kun je zo relaxt mogelijk de wedstrijd in gaan.

Nu alleen nog hopend op een mooi resultaat!

MrgrtTkkn

bron: https://www.climax-atletiek.nl/images/nieuws/2018/Krachtig-het-seizoen-in.pdf